Kwasy Omega-3,6,9 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Organizm nie jest w stanie wyprodukować ich samodzielnie (przede wszystkim omega-3 i 6) i muszą być dostarczane z pożywieniem. Do grupy kwasów Omega-3 należy kwas alfa-linolenowy (ALA) występujący w roślinach oraz kwasy występujące w rybach – eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Do grupy Omega-6 należy kwas linolowy (LA) oraz gammalinolenowy (GLA) i arachidonowy (AA). Kwas Omega-9 to kwas oleinowy. Każdy z nich odgrywa w organizmie odmienną rolę. Najważniejsza różnica polega na sposobie, w jaki wpływają na poziom tłuszczu. Kwasy Omega pełnią również istotną funkcję w profilaktyce wielu schorzeń i mogą wspomagać terapię m.in. chorób serca i układu krążenia. Jednakże aby mogły one spełniać swoją rolę, kluczowa jest ich odpowiednia proporcja względem siebie. Taki warunek spełniają kwasy Omega zawarte w produktach EstroVita. Należy pamiętać, że zarówno niedobór kwasów Omega lub ich nieprawidłowa proporcja może powodować wystąpienie objawów chorobowych, natomiast dostarczanie ich w prawidłowych ilościach niesie ze sobą wiele pozytywnych konsekwencji dla organizmu i dobrego samopoczucia.

Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 zdziałają przeciwzapalnie oraz redukują ryzyko występowania wielu chorób, w tym chorób układu krążenia, nowotworów i chorób zapalnych stawów. Kwasy Omega-3 są bardzo istotne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich hamujące działanie na rozwój blaszek miażdżycowych chroni przed wystąpieniem zawału, udaru i innych nieporządanych zdarzeń sercowo-naczyniowych.Wykazują również działanie antyarytmiczne i przeciwzakrzepowe. Duże stężenie kwasów Omega-3 występuje także w ośrodkowym układzie nerwowym, którego funkcjonowanie i właściwy rozwój współzależy od nich. Ponieważ kształtowanie układu nerwowego istotne jest już na etapie płodowym, bardzo istotna jest właściwa suplementacja kwasami Omega kobiet w okresie ciąży, szczególnie w pierwszym trymestrze. Omega-3 wzmacniają wzrok, dbając o prawidłowe funkcje siatkówki oka. Niedobór kwasów Omega-3 w diecie może wpływać na przyspieszenie procesów starzenia się mózgu, połączonych m.in. z utratą zdolności zapamiętywania. Wykazano również wpływ kwasów Omega na redukcję ryzyka występowania chorób nowotworowych. Bardzo istotne jest korzystne oddziaływanie kwasów Omega na skórę. Wykazano pozytywne efekt leczniczy w przypadku schorzeń skórnych (np. atopowym zapaleniu skóry). Kwasy Omega 3 poprawiają ogólny stan skóry, ujędrniają ją oraz spowalniają procesy keratynizacji (starzenia się skóry). Kwasy Omega 3 zapewniają prawidłową pracę systemu immunologicznego, poprzez regulację poziomu cytokin, których podwyższony poziom sprzyja rozwojowi wielu chorób. Zwiększają naturalną odporność organizmu oraz zapobiegają przewlekłym zapaleniom, chorobom autoimmunologicznym oraz alergiom. Potwierdzono również, że duże stężenia długołańcuchowych kwasów Omega-3 w surowicy mogą redukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Kwasy tłuszczowe Omega-6 pobudzają wzrost włosów i komórek skóry. Ponadto pomagają zachować zdrowie kości, regulują metabolizm i odgrywają istotną rolę w prawidłowej czynności układu rozrodczego. Zbyt wysokie stężenie kwasów Omega-6 może nasilać stan zapalny, dlatego ta istotna jest równowaga kwasów Omega-6 i łagodzących stany zapalne kwasów Omega-3.

Forma estrów etylowych zapewnia znakomitą biodostępność oraz wysoką bioretencję kwasów tłuszczowych Omega 3,6,9 w organizmie człowieka. Gwarantuje to szybki transport do wszystkich komórek organizmu i korzystny efekt zdrowotny. Ponadto proces estryfikacji przebiega w warunkach beztlenowych, co zwiększa trwałość produktu. Procesy technologiczne powodują usunięcie wszystkich zanieczyszczeń i otrzymanie ultraczystych monoestrów.

Jednym z najpopularniejszych źródeł kwasów Omega 3 jest rybi tran. Kwasy Omega 3 znajdujące się w tłuszczu rybim to DHA (kwas dekozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapantoinowy) – są one bardzo istotne, natomiast organizm potrafi wytworzyć je sam, więc nie ma konieczności dostarczania ich z pożywieniem – oczywiście przy odpowiedniej suplementacji kwasami Omega ALA. W olejach roślinnych występują kwasy ALA (alfalinolenowy; Omega 3) i LA (linolowy; Omega 6), które są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania, a organizm człowieka nie jest w stanie sam ich wytworzyć. Są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania, ale również stanowią bardzo ważny substrat do wytwarzania innych kwasów. Kwas ALA jest prekursorem pozostałych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3 tj. DHA i EPA. Posiada silne właściwości farmakologiczne, niezależne od aktywności DHA i EPA i dlatego zajmuje najważniejszą pozycję w szeregu kwasów Omega-3. FDA (Food and Drug Administration) uznał ALA jako jedyny, niezbędny wielonienasycony kwas tłuszczowy rodziny Omega 3.

Skuteczność kwasów Omega 3 i 6 w ogromnej mierze zależy od proporcji, w których dostarczane są do organizmu. U ludzi kwasy ALA (Omega 3) i LA (Omega 6) podlegają przemianom metabolicznym z udziałem tego samego enzymu (delta 6-desaturazy) i konkurują o dostęp do niego. W większości dostępnych olejów występuje dużo wyższa jest zawartość kwasów LA w porównaniu do ALA. Zwiększone spożycie Omega 6 i deficyt Omega 3 to głównie skutek rozwoju przemysłu tłuszczów roślinnych. Zbyt duża ilość kwasów LA powoduje zmniejszenie dostępności delta 6-desaturazy dla ALA, co zwiększa ryzyko wielu chorób, głównie układu krążenia. Doskonała, tzw. “złota proporcja” Omega 3 do Omega 6 wynosi 2:1. Zapewnia ona bardzo korzystne oddziaływanie na organizm.

Objawy niedoboru kwasów tłuszczowych Omega 3 dotyczą przede wszystkim układu krążenia, nerwowego i odpornościowego. Najczęściej występują: zmęczenie, zaburzenia skórne (suchość), łamliwe włosy i paznokcie, częste infekcje, kłopoty z koncentracją, brak wytrzymałości fizycznej, bóle stawów. Głębokie niedobory mogą mieć poważne konsekwencje, takie jak zwiększona skłonność do nowotworów oraz chorób sercowo-naczyniowych, często o podłożu miażdżycowym (np. zawał serca, arytmia, udar). Długotrwały brak dostarczania kwasów Omega 3 niekorzystnie wpływa na pracę mózgu, u dzieci może hamować rozwój intelektualny. Dieta uboga w kwasy Omega 3 wpływa sprzyja również występowaniu nerwic oraz stanów depresyjnych.

Kobiety w ciąży i karmiące mogą a nawet powinny przyjmować kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3,6,9. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i minerały w czasie ciąży i laktacji, Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zwraca uwagę na dodatkowe podawanie m.in. żelaza, magnezu czy witaminy D i E oraz kwasów omega 3. Właściwa podaż kwasów tłuszczowych Omega-3 jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia. Szczególne znaczenie mają dla kobiet w ciąży, karmiących i małych dzieci, bowiem wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego i narządu wzroku.

Zalecana dzienna porcja produktu EstroVita: 5 ml stanowi 100% dziennego zapotrzebowania na wszystkie kwasy z grupy omega i dostarcza: Omega-3 (kwas α-linolenowy) – 2,2g Omega-6 (kwas linolowy, γ-linolenowy) – 1,1g Omega-9 (kwas oleinowy) – 1,0 g Witamina E (D-alfa-tokoferol) – 1,8 mg. Taka porcja produktu (5 ml) przeznaczona jest do stosowania dla wszystkich osób dorosłych.

Kobiety w ciąży i karmiące mogą a nawet powinny przyjmować kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3,6,9. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i minerały w czasie ciąży i laktacji, Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zwraca uwagę na dodatkowe podawanie m.in. żelaza, magnezu czy witaminy D i E oraz kwasów omega 3. Właściwa podaż kwasów tłuszczowych Omega-3 jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia. Szczególne znaczenie mają dla kobiet w ciąży, karmiących i małych dzieci, bowiem wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego i narządu wzroku.

Dzienna porcja suplementu EstroVita Skin pokrywa 100% zalecanej dziennej dawki (RWS) na kwasy Omega oraz witaminę A i E i aż 1000% na witaminę D3.

Witamina A zawarta w preparacie EstroVita Skin występuje w bezpiecznej i rekomendowanej wartości dziennego spożycia która pokrywa 100% jej dziennego zapotrzebowania. Wśród kobiet w ciąży i kobiet karmiących, aby uniknąć przedawkowania witaminy A podczas jednoczesnego przyjmowania suplementu diety EstroVita Skin i innych preparatów zawierających witaminę A, zalecamy skonsultować się z lekarzem.

Kobiety w ciąży i karmiące mogą a nawet powinny przyjmować kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3,6,9. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i minerały w czasie ciąży i laktacji, Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zwraca uwagę na dodatkowe podawanie m.in. żelaza, magnezu czy witaminy D i E oraz kwasów omega 3. Właściwa podaż kwasów tłuszczowych Omega-3 jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia. Szczególne znaczenie mają dla kobiet w ciąży, karmiących i małych dzieci, bowiem wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego i narządu wzroku.

Dzienna porcja suplementu EstroVita Immuno pokrywa 100% zalecanej dziennej dawki (RWS) na kwasy Omega oraz witaminę A i E i aż 1000% na witaminę D3.

Witamina A zawarta w preparacie EstroVita Immuno występuje w bezpiecznej i rekomendowanej wartości dziennego spożycia która pokrywa 100% jej dziennego zapotrzebowania. Wśród kobiet w ciąży i kobiet karmiących, aby uniknąć przedawkowania witaminy A podczas jednoczesnego przyjmowania suplementu diety EstroVita Immuno i innych preparatów zawierających witaminę A, zalecamy skonsultować się z lekarzem.

Kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3,6,9, które są odpowiednio zbilansowane, pozytywnie wpływają na cały organizm. W wypadku, gdy dieta kobiety starającej się o dziecko nie zawiera wystarczającej dawki kwasów omega-3, trzeba je dostarczać w postaci suplementów. Kwasy omega-3 wpływają na regulację gospodarki hormonalnej. Gdy organizm ma zapewnioną ich odpowiednią ilość, wytwarza więcej śluzu szyjkowego i poprawia się ukrwienie macicy, co znacznie ułatwia zagnieżdżenie się zarodka. Warto również pamiętać, że dzięki kwasom omega-3 organizm jest bardziej odporny na stres, który szkodzi płodności.

Dzienna porcja suplementu EstroVita Skin pokrywa 100% zalecanej dziennej dawki (RWS) na kwasy Omega oraz witaminę E.

Produkt EstroVita Skin oprócz kwasów omega zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach w dawkach pokrywających 100% dziennego zapotrzebowania, a na wit. D aż 1000%. Jeśli nie jest dostarczana z innych źródeł w postaci suplementów, to nie ma ograniczeń co do czasu stosowania.

Zgodnie z kategoriami znajdującymi się w Ustawie o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia GIS, poniżej 3 roku życia mówimy o niemowlętach i małych dzieciach. Suplement diety EstroVita Kids zawiera odpowiednio dobrany skład, składniki odżywcze i ustaloną dzienną porcję produktu dla dzieci powyżej 3 roku życia oraz dla młodzieży. Dlatego dbając o najwyższe standardy i potrzeby żywieniowe naszych klientów zalecamy aby produkt EstroVita Kids przyjmowany był przez dzieci nieco starsze (powyżej 3 roku życia). W przypadku wątpliwości zawsze radzimy skonsultować podawanie produktu z lekarzem pediatrą. EstroVita Kids nie ma żadnych szkodliwych składników, natomiast zgodnie z rozporządzeniem GIS rekomendujemy produkt od 3. roku życia.