Jesień i zima to wprost wymarzony okres w roku do sięgania po warzywa bulwiaste. Kiedy brakuje nowalijek, sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych staje się wymarzoną propozycją dodatku do innych potraw, ale także samodzielnego dania. Proponujemy podać ją również w okresie Świąt, a nawet sylwestra. Jest aromatyczna i zdrowa, o co dba dodatek unikalnej mieszanki olejów roślinnych – EstoVity.
Składniki:
2 marchewki; 2 buraki; około kilograma dyni; 2 bataty; 1 pietruszka; 2 łyżki oleju rzepakowego; 3 łyżki miodu; 2 łyżki octu winnego; odrobina soli i pieprzu; 1 łyżka EstoVity; 1 łyżeczka suszonego tymianku; 1 łyżeczka suszonego estragonu; prażone ziarna słonecznika oraz dyni do dekoracji.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obierz i pokrój w słupki wielkości frytek. Następnie przełóż je do miski i delikatnie pomieszaj ze składnikami płynnymi oraz przyprawami. Całość przesyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż. Przykryj je arkuszem folii aluminiowej i piecz w nagrzanym uprzednio do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut. Po tym czasie dopiecz jeszcze chwilę warzywa bez folii, aby uzyskać chrupkość. Przełóż wszystko do miski i udekoruj ziarnami wedle uznania.
Pieczone warzywa zyskują mnóstwo aromatu, są jędrne i bardzo smaczne. Nie tracą również tak wiele substancji odżywczych, co w trakcie klasycznego gotowania. Taka sałatka jest dość sycąca, ma delikatnie słodki smak i z pewnością jest niecodzienną potrawą, którą docenią domownicy oraz goście.