Śniadanie nie musi być nudne!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Pomimo tego często go pomijamy żyjąc w biegu, kojarzymy ze złożonymi na szybko kanapkami lub chwyconym naprędce rogalem w piekarni. Od tego w co bogate będzie nasz pierwszy posiłek zależy przebieg całego dnia. Niestety zastępując je ciastkami, dostarczamy organizmowi wyłącznie cukrów i tłuszczów, które stanowią zastrzyk energetyczny, lecz trawimy je w zastraszającym tempie, nie sprzyjają one skupieniu i stanowią puste kalorie, które po chwili czynią nas ospałymi i niezadowolonymi. To wystarczający argument, aby odczarować śniadania i zmienić swój dzień dzięki prostym, szybkim i zdrowym sposobem na śniadanie-inaczej.

 

Smoothie

 

Kto z nas nie lubi owoców? Są soczyste, słodkie i pełne witamin, a to przecież wszystko, czego potrzebujemy z rana. Przygotowanie smoothie zajmuje jedynie kilka minut i bez problemu możemy zabrać je ze sobą w drogę w słoiku lub kubku turystycznym. Wybierając produkty nie musimy ograniczać się tylko do owoców, wiele warzyw doskonale uzupełnia słodki smak jabłka czy gruszki, a przepisów na kompozycje warzywne jest wiele. Na upalne poranki zaradzi pomarańcza w akompaniamencie mrożonego banana z ulubionymi dodatkami, w zimę pokrzepi nas pietruszka, jabłko i jarmuż z odrobiną startego imbiru. Możliwości wręcz zachęcają do komponowania własnych smaków. Do ich przygotowania najlepiej sprawdza się blender kielichowy, jednak nie powinno zrażać nas posiadanie wyłącznie blendera ręcznego – gęstą mieszankę zawsze możemy rozcieńczyć gotowym sokiem, mlekiem lub wodą, aby urządzenie mogło szybciej przerobić je na gładką masę. Poranne smoothie to także świetne okazja na włączenie suplementu diety EstroVita do swojej diety, który dodatkowo wzbogaci ją o idealnie zbalansowane kwasy omega 3,6 i 9, niezbędne do utrzymania prawidłowej pracy organizmu i zdrowego wyglądu.

 

Owsianka

 

Jeżeli nadal zastanawiasz się nad tym, czy nie włączyć owsianki do swojego menu, zdecydowanie powinieneś to zrobić. Ziarna owsa bogate są w błonnik, aminokwasy, witaminy z grupy B i wiele więcej, a wraz z dodatkiem siemienia lnianego i/lub płatków jaglanych to prawdziwa bomba mikro i makro elementów. Wstawiona na całą noc do lodówki praktycznie robi się sama, a dowolnie wybrane dodatki nadają jej charakteru.

 

Naleśniki

 

Choć wiele osób uwielbia naleśniki i przypominają one o smakach z dzieciństwa, mało kto decyduje się na ich przyrządzenie we własnej kuchni. Nie da się ukryć, że ich przygotowanie dla pięcioosobowej rodziny to godzina wyjęta z życia, jednak z rana wszystko czego potrzebujemy to trzy-cztery placki i dodatki. Najlepiej jest zrobić to poprzedniego wieczora i schować je pod przykryciem do lodówki, dzięki temu możemy dodać do nich wszystko, bez obaw że nadzienie wypłynie na talerz. Dobrze zrobione, puszyste naleśniki nie będą rozpadać się po nocy przebytej w lodówce, a ich doskonałym wypełnieniem są świeże owoce, masło orzechowe, orzechy, serki, a nawet lodowe sorbety! Ciekawą wersją wytrawną jest mieszanka ugotowanego lub pieczonego buraka, rukola i ocet balsamiczny. Dla osób ceniących sobie atrakcyjność wizualną posiłków, prostym sposobem na przełamanie nudy jest dodanie do ciasta soku z buraków lub truskawek, spiruliny albo odrobiny kurkumy.

 

Crumble

To uwielbiane przez Anglików ciasto to nic innego jak duszone jabłka z rodzynkami otulone kołderką z pysznej kruszonki. Trudno oprzeć się pokusie tego słodkiego wypieku, który od czasu do czasu można wykorzystać w ramach pełnoprawnego śniadania. Co więcej możemy przygotować je znacznie szybciej używając kuchenki mikrofalowej, dzięki czemu dobrze wypieczone crumble otrzymamy już po 5 minutach w mikrofali.

 

Wszystko czego potrzebujesz, to:

 

Na kruszonkę:

2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli, opcjonalnie

 

Do nadzienia:

1 duże jabłko

1/2 łyżki masła
cukier (należy go dobrać według kwaśności jabłek, lepiej użyć kwaśnej odmiany i dodać ok. 1 łyżki)
1 łyżeczka cynamonu

1/5 szklanki namoczonych wcześniej rodzynek
przyprawy (wg gustu, np.: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, przyprawa korzenna)

 

Przygotowanie:

 

Składniki na kruszonkę dodaj do miski i ugniataj widelcem aż do uzyskania grudkowatej konsystencji.

Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę i dodaj do nich masło. Włóż jabłka do mikrofalówki i piecz na pełnej mocy przez minutę. Kiedy jabłka zmiękną dodaj pozostałe składniki nadzienia, wymieszaj je i dodaj kruszonkę. Całość wstaw na 2 minuty i gotowe.

 

Warto zadbać o to, aby przygotowywane przez nas śniadania dodawały nie tylko energii, lecz również zasilały organizm witaminami, aminokwasami i tłuszczami, które zapewniają mu bezpieczną i produktywną pracę. Dodatek suplementu diety EstroVita do śniadania to wielki krok w stronę zdrowego ciała, młodego wyglądu i dobrego samopoczucia.