„Zadbaj o swoje serce!” to nie tylko pusty slogan słyszany w reklamach. Nie bez powodu kultura łączy serce z ośrodkiem emocji i uczuć, z centrum ludzkiego wnętrza. Jest to najważniejszy mięsień naszego ciała, pompa, bez której dziesiątki innych procesów zachodzących w naszym organizmie nie miałyby miejsca. Serce co godzinę przetacza 350 litrów krwi – ta praca pozwala nam zdrowo funkcjonować. A jednak choroby układu krążenia to dość częsta przypadłość. Jak zatem w naturalny sposób pomóc samemu sobie i utrzymać serce w dobrej kondycji?
Najskuteczniej – poprzez dodanie do diety składników, które wspomagają jego pracę. Dieta dla chorób objętych ryzykiem zachorowania na choroby układu krążenia powinna być zróżnicowana, należy ograniczyć cukier, sól, a także tłuszcze nasycone z czerwonego mięsa. Ważną funkcję zajmuje błonnik. Jakie produkty warto zatem wprowadzić do diety?
- Oliwa z oliwek – redukuje poziom frakcji LDL cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko zaburzeń układu krążenia. Można zastąpić nią olej, zwłaszcza podczas gotowania i smażenia, a także używać jako dodatku.
- Łosoś i tłuste ryby morskie – bogate w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, dbają o prawidłowy poziom cholesterolu, który jest bardzo ważny dla serca i układu krążenia.
- Jabłka – naturalnie zawierające kwercytynę również posiadającą działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Zawierają także witaminy i błonnik. Najlepiej spożywać je na surowo.
- Produkty zbożowe – posiadające znaczące ilości błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który nie tylko wspomaga procesy trawienne, ale także obniża poziom złego cholesterolu. Warto wybrać płatki zbożowe z mlekiem lub owsiankę.
- Czerwone wino – spożywane umiarkowanie, poprzez zawartość polifenoli ma pozytywny wpływ na pracę układu krwionośnego. Za przykładem Francuzów – kieliszek do obiadu.
- Orzechy – bogate w kwasy tłuszczowe, witaminę E, a także inne substancje wspomagające obniżanie złego cholesterolu. Przodują tu migdały zawierające także błonnik i białko. Doskonała przekąska!
- Soja – białko sojowe stanowi świetny zamiennik dla białek pochodzących z czerwonego mięsa. Stąd np. popularność tofu.
- Pomidory – obniżają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej poprzez działanie likopenu, a także zawierają wiele witamin. Nieodłączny towarzysz kanapki lub sałatki.
Oprócz produktów spożywczych, o które można wzbogacić swoją dietę, warto także zwrócić uwagę na zioła i wspomagać się ich spożywaniem. W tym wypadku należy jednak szczególnie pamiętać o umiarkowaniu. Zioła to również składniki leków i w nadmiernej ilości mogą przynosić niechciane efekty.
- Jemioła pospolita – wykorzystywana do leczenia zmian miażdżycowych, bogata w choliny, wiskotoksyny oraz lektyny uspokaja kołatanie serca.
- Konwalia majowa – krople z konwalii zwykle zaleca się osobom skarżącym się na kołatanie serca, ale są one również wykorzystywane przy tzw. „zmęczonym sercu”, w okresie rekonwalescencji po zawale. W nadmiernej ilości są silnie trujące, dlatego szczególnie należy przestrzegać zalecanych dawek.
- Miłorząb dwuklapowy – miłorząb używany jest zazwyczaj jako pomoc w leczeniu chorób wieńcowych i miażdżycy, ponieważ wzmacnia budowę wszystkich naczyń krwionośnych, wspomagając ich elastyczność i lepsze utlenienie krwi. Nie można go jednak łączyć z lekami rozrzedzającymi krew, jak aspiryna.
Warto zwrócić także uwagę na suplementy diety, które można równie włączyć do codziennej diety. Przykładem będzie EstroVita Cardio – to suplement diety o najwyżej skoncentrowanej zawartość kwasu ALA (Omega-3), który stanowi idealne wsparcie dla Twojego serca. Roślinna forma omega-3 (ALA) dedykowana jest w szczególności dla osób dbających o swoje serce i układ krążenia, żyjących w stresie oraz w okresie rekonwalescencji. Preparat zawiera ultraczystą formę kwasu omega-3 w postaci estrów etylowych, która zapewnia znakomitą biodostępność i wysoką bioretencję w organizmie. Preparat zawiera także: witaminę E (pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym), witaminę D (bierze udział w procesie podziału komórek) oraz witaminę A (pomaga zachować zdrową skórę). Zaleca się spożywanie 5 ml dziennie – 1 łyżeczka dostarcza 100% dziennego zapotrzebowania na wszystkie kwasy z grupy omega.
Naturalnych sposobów na wspomaganie serca, czy to w przypadku zmniejszania ryzyka chorób wieńcowych, w ich trakcie lub w czasie rekonwalescencji, jest zatem bardzo wiele. Warto tu wspomnieć, że naturalne metody często są profilaktyką albo tylko wspomożeniem leczenia zaleconego przez lekarza. Dbanie o serce przynosi jednak wiele dobrych efektów, od lepszego samopoczucia po zwiększenie samoświadomości.