Tian, chociaż sama nazwa brzmi dość tajemniczo, to tak naprawdę prosta w przygotowaniu zapiekanka warzywna, będąca jednym z elementów kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie południowej Francji. Warzywa kroi się w niej na plastry, a następnie układa je naprzemiennie w naczyniu do zapiekania. Charakterystycznym dodatkiem do tej potrawy są przyprawy w stylu prowansalskim. To porcja zdrowia dla każdego, do tego pełna aromatu, więc sięgną po nią nawet największe niejadki.

Składniki:

6 cukinii, uprzednio obranych i pokrojonych na plasterki; 6 pomidorów także w formie plasterków; 4 rozdrobnione cebule; spory bakłażan w plastrach; sól i pieprz wedle uznania; 100 mililitrów wody; 100 mililitrów oliwy z oliwek; garść przypraw prowansalskich ze szczególnym uwzględnieniem tymianku.

Przygotowanie:

Przygotowanie tian warzywnego rozpocznij od nagrzania piekarnika do temperatury 200 stopni Celsjusza. Warzywa ułóż naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym, wszystko przypraw oraz oprósz ziołami. Warzywa podlej także sosem przygotowanym z mieszanki wody oraz oliwy. Dzięki temu zyskasz aromatyczną potrawę. Całości nie trzeba długo zapiekać, wystarczy pół godziny w gorącym piekarniku.

Tian ma to do siebie, że można go dowolnie modyfikować. Może spodobać ci się również propozycja z dodatkiem ziemniaków, sera, a nawet wędzonego boczku, chociaż wówczas nie będzie to danie aż tak dietetyczne. Tian warzywny chętnie je się latem, bo przygotowanie jest proste i można wykorzystać bogactwo i niezwykły smak dostępnych wówczas warzyw. Całym sekretem uzyskania ładnego wyglądu i dobrej konsystencji zapiekanki, jest pokrojenie składników na porcje równej wielkości, ponieważ wówczas warzywa upieką się jednocześnie. Zyskają więc idealną konsystencję i potrawę chętnie podasz swoim gościom nawet na bardziej eleganckiej kolacji.