Węglowodany to cukry proste. Pomimo swojej nazwy dzieli się je dodatkowo na proste i złożone. Właśnie ten podział ma duże znaczenie z punktu widzenia dietetyki. Zaleca się bowiem, aby aż 80% dziennego spożycia węglowodanów zajmowały te złożone. Przede wszystkim dlatego, że są one wolniej pożytkowane przez organizm, a co za tym idzie, zapewniają uczucie sytości i niezbędną człowiekowi energię na dłużej.

Węglowodany to około połowa dziennej racji pokarmowej. Węglowodany to około połowa dziennej racji pokarmowej. Poza swoją funkcją energetyczną, węglowodany są także nośnikiem wielu witamin, minerałów i przede wszystkim błonnika, który potrzebny jest do przeprowadzania procesów trawiennych.

Na diecie redukcyjnej najbardziej wskazane są węglowodany mające niski indeks glikemiczny. Sprawią one, że nie dojdzie do nagłego wzrostu glukozy we krwi, idącego za nim wyrzutu insuliny i napadów niepohamowanego głodu. Dieta, w której skład wejdą węglowodany o niskim IG, może z powodzeniem posłużyć do redukcji nadmiarowej tkanki tłuszczowej.

Rola węglowodanów w organizmie człowieka

W organizmie człowieka węglowodany pełnią wiele ważnych funkcji. Dzięki nim możliwe jest dostarczenie komórkom niezbędnej energii, która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu, serca, nerek, a także jelit i mięśni.

Najlepszym źródłem węglowodanów są produkty roślinne pochodzenia naturalnego, jak najmniej przetworzone. Zaliczyć do nich można kasze, ryż, makarony i pieczywo z pełnego przemiału. Oprócz tego pozytywne węglowodany znajdują się w warzywach i owocach. Warzywa mają niską gęstość energetyczną, a jednocześnie wysoką wartość odżywczą, dzięki temu skutecznie zaspokajają apetyt i dodatkowo dostarczają do organizmu wiele błonnika, witamin i minerałów.

Niezalecane węglowodany to gotowe słodycze, produkty wytwarzane na bazie białej mąki, kolorowe napoje gazowane. Po ich spożyciu węglowodany są szybko wchłaniane i dochodzi do powstania wyrzutu insuliny. Ten hormon sprawia, że szybko spada poziom cukru we krwi. Glukoza daje znak do ośrodka głodu w mózgu i w efekcie jeszcze bardziej chce się jeść.

Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany

Zapotrzebowanie na węglowodany zależne jest od kilku czynników, takich jak: wiek, stan zdrowia, poziom aktywności fizycznej. Minimalne zapotrzebowanie na węglowodany określa się na podstawie ilości glukozy, jaka potrzebna jest do prawidłowej pracy mózgu. Mówi się, że dzieci, młodzież i osoby dorosłe powinny dziennie dostarczać co najmniej 130 g węglowodanów.

Zadbaj o codzienną dawkę kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9. EstroVita to w 100% naturalna, a przy tym bezpieczna, wysoce skoncentrowana i dobrze wchłaniana przez organizm porcja kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9. Produkty wyróżnia doskonała proporcja oraz czystość kwasów tłuszczowych omega w postaci estrów etylowych, pochodzących z unikalnej kompozycji co najmniej 4 olejów roślinnych.