Wapń jest jednym z ważniejszych składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dość duża jego ilość znajduje się w kościach oraz zębach, których jest podstawowym budulcem. Pozostała część znajduje się w tkankach miękkich, a także płynach ustrojowych. Co ważne – wchłanianie wapnia w dużej mierze uzależnione jest od obecności fosforanów w diecie. Aby móc poprawnie wchłaniać wapń niezbędna jest obecność, a w tym odpowiedni poziom, witaminy D oraz K2.
Wapń pomaga utrzymać prawidłową gęstość kości, przez wzgląd na swoją budulcową rolę w tkance kostnej. Ona z kolei, jest cały czas odbudowywana przez prawidłową zawartość wapnia we krwi. Choroby takie jak demineralizacja kości u dorosłych, czy krzywica u dzieci, spowodowane są długotrwałym niedoborem wapnia we krwi. Suplementacja wapnia może obniżyć redukcję tkanki kostnej, a także tendencję do złamań w wyniku osteoporozy, u kobiet ciężarnych natomiast, obniża ciśnienie tętnicze. Niedobór wapnia może doprowadzić do tężyczki, czyli nadpobudliwości nerwowo-mięśniowej, ze względu na jego udział w procesach neuroprzekaźników. Uczestniczy także w produkcji energii pobudzającej skurcze tkanki mięśniowej. Zapewnia homeostazę oraz wspomaga przyswajanie witaminy B12. Najlepszym źródłem wapnia przyswajalnym przez nasz organizm są produkty nabiałowe, takie jak: mleko, sery, jogurty. Jednak ze względu na alergie pokarmowe lub przyjęcie diety wegańskiej, coraz więcej osób szuka innych jego źródeł. Wapń można znaleźć także m.in. w: nasionach słonecznika, tofu, jarmużu, orzechach czy fasoli.
Wapń – niezbędny składnik naszej diety
Prawidłowy poziom wapnia w organizmie oscyluje wokół 2,25-2,75 mmol/L. Zbyt niskie stężenie wapnia może nieść za sobą niekorzystne skutki – szczególnie dla dzieci i młodzieży. Może wówczas dojść do krzywicy, próchnicy zębów a nawet deformacji kości. U dorosłych z kolei, niedobór wapnia może prowadzić m.in. do osteoporozy. Co ważne – nadmiar wapnia w organizmie jest równie szkodliwy i może wskazywać np. na toczące się w organizmie stany zapalne lub nieprawidłowo funkcjonującą gospodarkę hormonalną.
Wapń to zatem absolutnie niezbędny składnik naszej diety, o którego prawidłowy poziom w naszym organizmie powinniśmy dbać. Hipokalcemia, czyli niedobór wapnia prowadzi do poważnych chorób kości i zębów, a także innych problemów zdrowotnych. Można go znaleźć w wielu różnych produktach, dlatego mimo przestrzeganej diety lub alergii, łatwo dbać o jego przyjmowanie.
Warto sięgnąć także po dodatkową suplementację, która wzbogaci dietę dziecka w kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9. EstroVita z linii KIDS została stworzona z myślą o najmłodszych! Jest to suplement diety o najwyższej koncentracji kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9 pochodzenia roślinnego. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczone koniecznie powinny zostać dostarczone organizmowi w okresie wzrostu i rozwoju. EstroVita jest dostępna w wygodnej formie płynu, którą można wymieszać z ulubionym napojem, dodać do jogurtu czy koktajlu owocowego. Suplement diety EstroVita Kids jest dostępny w wygodnej formie płynu. Jest dostępny, aż w czterech wariantach!
- EstroVita Kids o smaku malinowym lub pomarańczowo-bananowym;
- EstroVita Immuno o smaku słodkiej cytryny. Suplement diety powstał z myślą o wsparciu odporności najmłodszych;
- EstroVita Genius Kids o smaku słodkiej cytryny – dla każdego geniusza! Suplement stanowi unikalną kompozycję olejów (z mikroalg, z lnu, z czarnej porzeczki, z dzikiej róży). Zawiera wyjątkowe połączenie dwóch form kwasu omega 3 (ALA i DHA).
EstroVita z linii KIDS przeznaczona jest dla dzieci od 3. roku życia. To doskonałe uzupełnienie diety!