Jedz owoce i warzywa pięć razy dziennie – to powtarzana przez lekarzy porada. Czy rzeczywiście tylko one odpowiadają za dostarczenie nam niezbędnych mikroelementów i witamin? Okazuje się, że nie. Przede wszystkim, według WHO, ze względu na coraz gorszą jakość gleb i powietrza, wiele z dobrze nam znanych owoców i warzyw zawiera dziś nawet o kilkadziesiąt procent mniej składników odżywczych, niż 20, czy 30 lat temu. Dlatego, jeśli tylko mamy możliwość, wybierajmy także inne produkty prozdrowotne.

Kasza

Królowa polskich stołów od stuleci. Jęczmienna, gryczana, jaglana. To fantastyczna dawka węglowodanów, witamin z grupy A i B, a przede wszystkim błonnika, który odpowiada za utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w naszych jelitach. Jedzmy kasze, są niskokaloryczne, a przy tym smaczne i sycące. No i dają wiele możliwości kucharzowi! Można zrobić je na słodko lub na ostro, w zależności od gustu.

Jajka

Fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez i selen – to tylko niektóre z ich składników. Dodatkowo ten uwielbiany przez wszystkich produkt zawiera kwasy Omega 3, które jak wiadomo, neutralizują one działanie tzw. złego cholesterolu. Poza tym jaja zawierają witaminy A, D, E i K, a także kwas foliowy. Poprawiają wzrok i zawierają bardzo mało kalorii (zaledwie 75 w sztuce), a przy tym są bardzo sycące. Oczywiście, najlepiej jedzmy je po prostu ugotowane. Jajecznica na smalczyku z boczkiem i cebulką raczej do najzdrowszych nie należy.

Orzechy

Źródło wielu witamin – D, B12, A, E. Bogactwo kwasów Omega 3-6 i 9.

Świetnie wpływają na pamięć, koncentrację, wzrok i pracę jelit. Są smaczne, ale i bardzo sycące. Dzienna dawka powinna wynosić garstkę – czyli tyle, ile zmieści się w naszej dłoni. Pamiętajmy bowiem, że zbyt dużo orzechowej dobroci zwyczajnie odłoży się na naszych boczkach.

Suplementacja – zdrowe oleje

Konieczne w diecie. Praca mózgu i przyswajalność witamin są bez nich niemożliwe. Suplement EstroVita to zestaw kwasów omega 3-6 i 9, pochodzących z oleju z lnu, wiesiołka, ogórecznika i czarnej porzeczki. Skład ten chroni nasz układ odpornościowy, nerwowy a także korzystnie wpływa na stan skóry.