Jęczmień przynosi szereg korzyści dla naszego zdrowia i wyglądu. Składnik kaszy pęczak, czy jęczmiennego pieczywa, produktów, które niezwykle łatwo znaleźć w sklepach spożywczych, spożywany regularnie wygładza skórę, odżywia włosy, wspomaga pracę organów i pamięć.
Jęczmień to rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych, obejmujących około 20-25 traw. Jego okres kwitnienia przypada na czerwiec i lipiec, jest rośliną jednoroczną i osiąga maksymalnie metr wysokości. Jęczmień jest wymagający pod względem warunków klimatycznych i glebowych, stąd jego uprawa nie należy do najłatwiejszych i być może dlatego ma dużo mniejszą popularność niż pszenica. Z jego ziaren wytwarza się – poza pieczywem i kaszą – także kawę zbożową, która jest dobrym zamiennikiem kofeinowej – dla dzieci, osób z chorobami układu krążenia, czy wysokim ciśnieniem. Posiada wysoką zawartość błonnika, witamin, antyoksydantów i minerałów, czym przeważa nad pszenicą, a nawet ryżem brązowym. Dodatkowo zawiera mniej tłuszczu i kalorii.
Jęczmień jest doskonałym elementem diety dla osób z problemami z wysokim ciśnieniem. Zawiera on sole mineralne: mangan, fosfor, cynk, magnez, potas, selen, miedź, sód, wapno i żelazo, naturalnie obniżające ciśnienie. Jego błonnik również zapobiega nadciśnieniu. Ponadto produkty jęczmienne mogą stanowić równowagę dla osób prowadzących dietę zbyt bogatą w sól. Jego regularne spożywanie zapobiega chorobom wieńcowym, a także otyłości i cukrzycy.
Wspomniane już sole mineralne zawarte w jęczmieniu nie tylko działają pozytywnie na ciśnienie, ale także na mineralizację i budowę kośćca. Wspomagają także produkcję kolagenu – ważnego budulca kości. Należy jednak pamiętać, żeby zachować umiar: zbyt duża ilość fosforu przy niedoborze innych potrzebnych substancji może doprowadzić do utraty masy kostnej. Natomiast błonnik, potas, witamina B6 oraz kwas foliowy zawarte w jęczmieniu mają doskonały wpływ na nasze serce. Regularne spożywanie go obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Potas zapobiega chorobie niedokrwiennej serca, witamina B6 i kwas foliowy – uszkodzeniom naczyń krwionośnych, powodujących choroby serca.
Jęczmień posiada także cholinę, wchodzącą w skład naszych błon komórkowych. Poza tym, że dzięki temu jest łatwiej przyswajalny, substancja ta wspomaga absorpcję tłuszczu, zmniejsza stany zapalne, redukuje bezsenność, usprawnia pamięć i wzmacnia mięśnie. Dlatego produkt ten polecany jest przy problemach z zasypianiem lub pamięcią krótkotrwałą. To zboże ponadto wspomaga działanie enzymów wątroby i detoksykację niektórych związków rakotwórczych. Zwiększa także produkcję limfocytów, redukuje stany zapalne, a także hamuje rozwój komórek nowotworowych. Włączenie jęczmienia do swojej diety właściwie eliminuje możliwość zachorowania na nowotwór jelita grubego.
Młoda forma jęczmienia – w kolorze zielonym – jest w ostatnich latach dużo bardziej popularna od swojego dojrzałego pobratymca. Dzieje się tak za sprawą informacji, że zielony jęczmień wspomaga odchudzanie i usprawnia zdrową dietę. Ponadto zawiera ogromne ilości witaminy C, egzogenne aminokwasy oraz błonnik pokarmowy. Wszystkie te elementy sprawiają, że młody jęczmień rzeczywiście może być kluczowym elementem do zdrowego odchudzania.
Jęczmień to zatem zboże bardzo niedoceniane, a jednak bardzo bogate w substancje działające na korzyść naszego zdrowia oraz pięknego wyglądu. Kto by pomyślał, że zmiana pieczywa, czy innych produktów ze zboża na te jęczmienne może zapewnić smukłą sylwetkę oraz wspomagać nasz organizm od wewnątrz.