Olej lniany często jest pomijany przez zwykłego klienta sklepu spożywczego. Nie kojarzy mu się on z niczym konkretnym, nie należy do pierwszych produktów przychodzących do głowy, gdy myślimy o dodatku do posiłku. Olej lniany to jednak jeden z najzdrowszych, powszechnie dostępnych typów olei, zawierający w sobie ogromne bogactwo składników odżywczych, wspomagających nasze zdrowie i samopoczucie.
Być może słysząc „siemię lniane” dostajesz drgawek, kojarząc je z ziołową kuracją wszelkich dolegliwości charakterystyczną dla naszych babć. Nie można jednak zaprzeczyć, że nasiona już w swojej oryginalnej formie mają właściwości prozdrowotne. W swoim składzie zawierają bowiem błonnik rozpuszczalny w wodzie oraz śluzy, stąd napary z nich wspomagają leczenie zatrucia pokarmowego, zaparć, chorób układu pokarmowego, wrzodów żołądka, dwunastnicy, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, czy chorobę Leśniowskiego-Crohna. Właśnie z tych nasion wytwarza się olej lniany, zawierający znaczącą ilość substancji prozdrowotnych.
- Źródło kwasów tłuszczowych – Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, oddziałują na wiele jego układów i organów, określane są często jako witamina F. Olej lniany zawiera: kwas alfa-lilnolenowy (omega-3) w ilości ok. 26-58%, linolowy (omega-6) ok. 5-23%, oleinowy (omega-9) ok. 13-38%, arachidonowy, ale także kwasy nasycone jak: mirystynowy, palmitynowy, stearynowy.
- Witamina E – Zwana inaczej tokoferolem, wykazująca działanie antyoksydacyjne, przeciwdziała starzeniu się oraz poprawia wygląd skóry.
- Sterole roślinne – β-sitosterol, campesterol, avenasterol, stigmasterol – zmniejszające poziom cholesterolu we krwi, poprzez minimalizację jego wchłaniania w jelitach.
- Karotenoidy – a zwłaszcza luteina, wpływająca pozytywnie na zmysł wzroku.
Olej lniany jest źródłem samego zdrowia, a ma bardzo wiele zastosowań: można go dodawać do sałatek, twarogów i pasty twarogowej, kanapek, gotowanych warzyw. Nie wolno jednak na nim smażyć. Dorosła osoba powinna przyjmować ok. 2-4 łyżek oleju lnianego dziennie, jeśli jednak robi to na zalecenie lekarze, w celach medycznych, dawkę można zwiększyć. Wiele firm obecnie oferuje olej lniany na rynku, sam możesz wybrać swój ulubiony smak, zwróć tylko uwagę w jaki sposób był przechowywany w sklepie. Jeśli nie są w przestrzeni chłodzącej, a na półce – niestety stracą swoje wartości odżywcze. Olej lniany musi być przechowywany „na zimno”, tylko wtedy możesz korzystać ze wszystkich jego wartości.