Żurawina – niewielki, czerwony owoc, który najczęściej kojarzy się z… leczeniem dróg moczowych. Prawdą jest, że żurawina posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, może pomóc także w przypadku wrzodów żołądka.

To drogocenne źródło witamin, minerałów, a także proantocyjanidynów, będących związkami wykazującymi właściwości antyoksydacyjne. To one wspierają także nasz wzrok oraz zwiększają elastyczność stawów. Co ciekawe – to właśnie dzięki zawartości proantocyjanidyn żurawina działa przeciwalergicznie i przeciwzapalnie.

Bogactwo witamin i minerałów

Żurawina zawiera szereg witamin ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W jej składzie można znaleźć: witaminę A, witaminę E, witaminę C, witaminy z grupy B, tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz kwas foliowy. To jednak nie wszystko – zawiera ona również antocyjany, które wspomagają ochronę naczyń krwionośnych. Mało tego – w żurawinie znajdziemy błonnik, karoten oraz takie minerały jak: potas, fosfor, jod, magnez, sód, żelazo.

To właśnie dlatego żurawina jest tak „rozchwytywana” – niemal przez cały rok. Można spożywać zarówno świeże, jak i suszone jej owoce. Żurawinę można śmiało dodać do domowych wypieków, deserów czy posiłków – np. owsianek, jogurtów, sałatek owocowych. Żurawina bardzo chętnie wykorzystywana jest w kuchni – to z niej często robi się przetwory, takie jak soki, syropy czy konfitury.

Choć owoc żurawiny jest bardzo zdrowy, tak nie powinny przyjmować go osoby biorące leki przeciwzakrzepowe, w których składzie można znaleźć warfarynę.

Zastosowanie żurawiny

Jak już wcześniej wspomnieliśmy – najczęściej żurawina wykorzystywana jest jako wsparcie w leczeniu dróg moczowych. Infekcje dróg moczowych najczęściej wywoływane są przez bakterie E. coli, które osadzając się w drogach moczowych powodują bolesne stany zapalne. Żurawina, dzięki swoim właściwościom, sprawia, że bakterie tracą przyczepność do ścianek dróg moczowych, przez co zmniejsza się ich ilość.

Żurawina okazuje się także wsparciem w chorobie wrzodowej żołądka, ponieważ występujące w niej substancje doskonale radzą sobie z powstrzymywaniem osadzania się bakterii Helicobacter w śluzówce żołądka.

To jednak nie wszystko – badania naukowe dowodzą, że wyciąg z owocu żurawiny może zmniejszyć osadzanie się na dziąsłach bakterii, aż o 60 procent! Co to oznacza? Żurawina redukuje możliwość zachorowania na choroby dziąseł i przyzębia.

Żurawina jest drogocennym owocem, którego spożycie niesie za sobą wiele dobrego. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu i cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem!