Cukier można znaleźć niemal wszędzie – w napojach, jogurtach, sosach. I choć nie zdajemy sobie z tego sprawy, prawie codziennie spożywamy go w nadmiarze. Jaki jest wpływ nadmiaru cukru na nasz organizm?
Spożywany w żywności czy napojach cukier dostarcza organizmowi dodatkowych kalorii, co przekłada się na przyrost masy ciała. Analizując badania epidemiologiczne i eksperymentalne, możemy zauważyć, że istnieje duża zależność pomiędzy spożywaniem słodzonych napojów a ryzykiem nadwagi czy otyłości. Ryzyko to zwiększa się nawet dwukrotnie. Ponadto konsumpcja produktów zawierających cukier często wiąże się także z mniejszym spożywaniem produktów zawierających korzystne dla zdrowia witaminy i minerały.
Wpływ cukru na skórę, włosy i odporność
Nie od dziś wiadomo, że to, co spożywamy ma wpływ właściwie na cały nasz organizm. Znajduje również odzwierciedlenie w kondycji skóry i włosów. Włosy, aby były zdrowe, potrzebują minerałów – chromu, miedzi, biotyny. Warto wspomnieć, że jednym z dość częstych objawów podwyższonego poziomu cukru we krwi jest wypadanie włosów – stają się łamliwe i szybciej się przetłuszczają. Nadmierna ilość spożywanego cukru staje się również częstym powodem powstawania wyprysków czy trądziku, a gojenie się ran jest znacznie trudniejsze. Cukier wpływa także na „zwyrodnienie” struktur białkowych (włókna kolagenowe) przez co nasza skóra staje się mniej jędrna i elastyczna. Spożywając produkty bogate w cukier, bardzo często nie dostarczamy organizmowi wystarczającej ilości mikroelementów, witamin i minerałów, przez co cierpi nasza odporność, która staje się słabsza, a organizm podatniejszy na wirusy i bakterie.


Cukier a choroby sercowo-naczyniowe
Nadmierna ilość spożywanego cukru podwyższa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych – nawet u osób zdrowych. W przeprowadzonym przez National Health and Nutrition Examination Survey badaniu wykazano, że u osób spożywających codziennie napoje słodzone – w porównaniu do osób niespożywających ich w ogóle – występuje podwyższony poziom trójglicerydów. Większość z tych osób zachorowała ponadto na nadciśnienie. Można zatem stwierdzić, że spożywany cukier może być bezpośrednim czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Cukier koreluje również z przyrostem masy ciała, to z kolei z nadciśnieniem oraz cukrzycą typu II. Badanie Nurses’ Health Study wykazało natomiast istotną zależność pomiędzy spożywaniem napojów słodzonych a ryzykiem pojawienia się choroby niedokrwiennej serca.
O serce należy dbać w szczególności, niezależnie od wieku. Czy jest coś, co pozwoli nam zadbać o prawidłową kondycję i pracę naszego serca? Do produktów wspierających ten ważny narząd można zaliczyć tłuste ryby morskie, oliwę z oliwek czy orzechy włoskie – są świetnym źródłem kwasów omega, pozytywnie wpływających na serce. Można ponadto sięgnąć po suplementy powstałe w trosce o serce takie jak EstroVita Cardio, którą z łatwością można włączyć do codziennej diety. Już 5 ml preparatu dostarcza: Omega-3 (kwas α-linolenowy) – 2,6g, Omega-6 (kwas linolowy, γ-linolenowy) – 0,9g, Omega-9 (kwas oleinowy) – 0,8 g, Witamina E (D-alfa-tokoferol) – 12 mg, Witamina D3 (cholekalcyferol) – 40 µg, Witamina K2 (menachinon-7) – 75 µg, Lecytyna – 12 mg.
Ile cukru powinniśmy spożywać?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), chcąc przeciwdziałać otyłości, próchnicy zębów i chorobom przewlekłym sugeruje, aby dzienne spożycie cukru dodanego wynosiło poniżej 1% ogólnej energii. American Heart Association podaje zaś wartość aż do 5% całkowitej energii. Inaczej mówiąc – dzienna porcja spożycia cukru dla kobiet powinna wynieść do 6 łyżeczek, dla mężczyzn zaś do 9.
W jaki sposób ograniczyć cukier?
Wystarczy zmniejszyć spożycie słodkich napojów oraz przetworzonego jedzenia. Zamiast słodkich napojów można wybrać świeżo wyciśnięty sok, niesłodzoną herbatę, a najlepiej wodę mineralną. W jadłospisie zaś nie powinno zabraknąć pełnoziarnistych produktów, warzyw, owoców czy orzechów.
Nadmiar cukru w diecie, choćby tego przyjmowanego wraz z napojami czy przetworzoną żywnością, może prowadzić do zaburzenia gospodarki lipidowej, nadciśnienia, otyłości, a nawet insulinooporności. Wszystkie te stany prowadzą do nieprawidłowego funkcjonowania organizmu oraz wpływają w sposób pośredni lub bezpośredni na pracę układu sercowo-naczyniowego.