W pracy, w szkole, na uczelni – Twój mózg ciągle potrzebuje wsparcia. I choć sposobów na pobudzenie jest wiele, tak znaczna ich większość nie należy do zbyt zdrowych. Napoje energetyczne, duża ilość kawy, czy nawet słodycze potrafią dać uczucie pobudzenia i zwiększenia koncentracji, jednak uczucie to jest zgubne. Zamiast tego warto sięgnąć po zdrowe i – co najważniejsze – smaczne przekąski, które pozytywnie wpłyną na pracę mózgu!

Orzechy

Nie od dziś wiadomo, że to właśnie orzechy są najpopularniejszym „wspomagaczem” dla mózgu. Regularne jedzenie orzechów korzystnie wpływa na procesy pamięciowe oraz koncentrację.

  • Migdały – dzięki zawartości fenyloalaniny zwiększa się poziom adrenaliny oraz dopaminy, co wspiera pamięć, koncentrację, ale i czujność czy motywację. Adrenalina natomiast wspiera zdolność skupienia się. Obecność cynku oraz witaminy E nie pozostaje bez znaczenia – one również pobudzają pracę mózgu!
  • Orzeszki ziemne – są bogactwem lecytyny, która wspiera pamięć i koncentrację, działa wspomagająco na procesy uczenia się, a także wzmacnia odporność na stres.
  • Orzechy włoskie – są doskonałym rozwiązaniem dla osób zapracowanych, zmęczonych, borykających się z problemem braku koncentracji i skupienia uwagi. Orzechy włoskie zawierają dużo witaminy E, witaminy z grupy B (B6 oraz B9 – kwas foliowy), witaminę A oraz C. To także doskonałe źródło wapnia, fosforu i magnezu. Nie bez znaczenia jest także obecność kwasów tłuszczowych omega 3, których orzechy włoskie zawierają dość sporo.

Pestki dyni i słonecznika

Pestki dyni są bogatym źródłem minerałów takich jak: cynk, magnez, wapń, fosfor, potas, miedź, selen, krzem, żelazo. Zawierają ponadto lecytynę, witaminy z grupy B oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie ulega zatem wątpliwości, że regularne spożywanie pestek dyni może korzystnie wpłynąć na procesy pamięciowe, a także pracę mózgu.

Osoby borykające się z niedoborami witamin z grupy B mogą śmiało sięgnąć po pestki słonecznika. Są one źródłem nie tylko witamin z grupy B, ale i lecytyny oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają także antyoksydanty, co nie tylko pozytywnie wpływa na pracę mózgu, ale i całego organizmu.

Do swojej codziennej diety warto dodać naturalne suplementy, które kompleksowo wspierają organizm całej rodziny! EstroVita to produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9 pochodzące z unikalnej mieszaniny tłoczonych na zimno co najmniej 4 olejów roślinnych, między innymi: oleju lnianego, oleju z ogórecznika, oleju z wiesiołka, oleju z czarnej porzeczki. Wszystkie preparaty linii EstroVita dodatkowo wzbogacone są witaminami. Nowością jest dodanie do wszystkich produktów olejku z rozmarynu, który wspiera układ odpornościowy oraz naturalną obronę organizmu.

Szczególną uwagę należy zwrócić na produkt dla dzieci i młodzieży – EstroVita Genius Kids. To wyjątkowe połączenie dwóch form kwasu omega-3 (ALA i DHA). Zawarty w preparacie kwas dokozaheksaenowy DHA pochodzący z oleju z mikroalg przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz rozwoju organizmu.

Wspieraj pracę mózgu każdego dnia!