W żywieniu dzieci jednym z najważniejszych elementów jest regularność podawanych posiłków oraz ich dobre zbilansowanie. To właśnie w żywności znajdują się witaminy i składniki odżywcze wspomagające wzrost i odpowiedni rozwój dziecka. Najważniejszym posiłkiem jest śniadanie, następne dania powinny zostać spożyte w odstępie ok. 3-4 godzin. Jednak jak skomponować dobry plan żywieniowy dla dziecka?

Co podawać dziecku do jedzenia?

Śniadanie powinno być bogate w źródło energii i składniki odżywcze, które wesprą organizm naszego dziecka. Możemy zatem postawić na:

  • zupy mleczne lub koktajle, gdzie mleko, jogurty, maślanki, będą grać główną rolę. Do zupy lub koktajlu można dodać płatki owsiane, gryczane lub jaglane i porcję owoców.
  • jeśli Twoje dziecko nie przepada za mlekiem możesz spróbować kanapek – koniecznie z chlebem pełnoziarnistym. Dodatkiem do kanapki będzie dobrej jakości wędlina, sery lub pasty i sezonowe warzywo.

Drugie śniadanie dziecko zazwyczaj zjada w szkole, w której aktywność i nauka pochłaniają wiele energii. Do najpopularniejszego typu drugiego śniadania są kanapki obok których nie może zabraknąć warzyw lub owoców. Dzieci jednak szybko się nudzą i codzienne jedzenie kanapek może skończyć się tym, że nasza pociecha odmówi przyjmowania posiłku. Co wówczas zrobić? Można podać dziecku tortillę, przygotować koktajl na bazie maślanki lub jogurtu z dodatkiem węglowodanów. Nie możemy zapomnieć o płynach – najlepszym rozwiązaniem będzie woda lub świeżo wyciskany sok.

Obiad stanowi największy posiłek w ciągu dnia; uzupełnia zapasy energetyczne, które zdążyliśmy już zużyć. Obiad zatem powinien składać się z dwóch dań: zupy (najlepiej warzywnej) oraz drugiego dania, które powinno być kompozycją pełnowartościowego białka (przynajmniej raz w tygodniu ryba). Nie można zapomnieć o węglowodanach (których najlepsze źródło można znaleźć w kaszach, ryżu, ziemniakach czy makaronie) oraz warzywach (w postaci surówek lub sałatek).

Podwieczorek stanowić powinna niewielka przekąska, taka jak świeży owoc, lekka sałatka, smoothie.

Kolacja powinna być lekkostrawna. Najlepszym rozwiązaniem jest np. kanapka lub omlet na słodko z dodatkiem warzyw. Należy pamiętać, że kolację podajemy dwie godziny przed snem. Dziecku można podać również szklankę ciepłego mleka.

Podczas posiłków nie możemy zapomnieć o napojach – woda, herbata czy świeżo wyciskany sok świetnie ukoją pragnienie oraz dodatkowej suplementacji, która wesprze prawidłowy rozwój dziecka i zadba o jego odporność. Przykładem takiej suplementacji są stuprocentowe roślinne estry etylowe omega-3, 6, 9 dla dzieci i młodzieży zawarte w EstroVita Kids. To najwyżej skoncentrowana zawartość roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3, 6, 9, które są nieocenionym uzupełnieniem diety dziecka. Roślinne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy omega powinny być dostarczane (z dietą) w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju dzieci. Ponieważ trudno dostarczyć odpowiednią ich ilość wraz z codzienną dietą, można sięgać po preparaty zawierające ultraczystą formę kwasów tłuszczowych z grupy omega w postaci estrów etylowych, które zapewniają znakomitą biodostępność i wysoką ich bioretencję w organizmie dziecka. EstroVita Kids przeznaczony jest dla dzieci powyżej trzeciego roku życia. Preparat nie zawiera: przeciwutleniaczy, konserwantów, barwników, alergenów.

W trosce o wsparcie odporności naszych najmłodszych powstał suplement EstroVita Immuno Kids o najwyższej skoncentrowanej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, 6, 9 wyizolowanych z unikalnej mieszaniny aż 4 olejów roślinnych (lnianego, z czarnej porzeczki, czarnuszki oraz wiesiołka). EstroVita Immuno Kids zawiera starannie dobraną kompozycję kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, 6, 9 w doskonałej proporcji omega-3/omega-6 oraz kompleks witamin A, D, E, K. Witamina A i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a obecność oleju z czarnej porzeczki przyczynia się do wzmocnienia całego organizmu.