Ciągły pośpiech, brak snu, natłok obowiązków – te i inne czynniki mają niebagatelne znaczenie dla naszej odporności, jak i całego organizmu. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym jesteśmy narażeni na mnóstwo niesprzyjających okoliczności: niskie temperatury i ich zmienność, wiatr, deszcz – to tylko kilka z nich.

Osłabienie organizmu to nic przyjemnego – nasze samopoczucie nagle się pogarsza, jesteśmy rozdrażnieni, bardziej podatni na infekcje. By temu zapobiec warto sięgnąć po naturalne składniki, które powinny znaleźć się na naszych talerzach i wesprzeć swój organizm!

Jak wspomina ekspert EstroVity dr n. med. Edyta Blus:

Nie od dziś wiadomo, że dieta odgrywa bardzo ważną rolę w odporności. Istnieje wiele naturalnych składników stanowiących ochronę dla naszego organizmu przed niekorzystnymi czynnikami. Czosnek, miód, imbir – znamy je od dawna, a to jedynie namiastka. Równie ważne są świeże warzywa, będące skarbnicą witamin, makro- i mikroelementów. Chcąc zapewnić organizmowi jeszcze większe wsparcie powinniśmy wprowadzić do naszego jadłospisu zioła wspomagające odporność. Wiele ziołowych preparatów znajduje zastosowanie we wsparciu leczenia niektórych chorób, jednak warto je stosować przede wszystkim w ich profilaktyce. Szeroka gama roślin daje nam mnóstwo korzyści – to doskonałe źródło witamin, które wykazują choćby działanie antyoksydacyjne. Należy jednak pamiętać, aby podczas przyjmowania leków, stosowanie preparatów ziołowych zawsze konsultować z lekarzem, aby zapobiec ewentualnym interakcjom substancji czynnych.”

Po jakie zioła sięgnąć w chwili, gdy chcemy wzmocnić swoją odporność?
  • Jeżówka purpurowa choć mało popularna, tak jest doskonałym wsparciem dla naszego organizmu. Mówi się o przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych właściwościach tej rośliny. Ważne jest, aby preparaty na bazie jeżówki stosować nie dłużej niż 10 dni i zawsze pod okiem lekarza. W innym wypadku stosowanie jej może spowodować odwrotny do zamierzonego efekt.
  • Kwiat czarnego bzu wzmaga wydzielanie cytokin, przez co komórki układu immunologicznego szybciej reagują obroną na infekcje czy stany zapalne. Kwiat z czarnego bzu można stosować także zewnętrznie jako okłady na zapalenie powiek czy spojówek.
  • Aloes najczęściej wykorzystywany jest w kosmetyce, gdzie sprawdza się w zwalczaniu m.in. problemów skórnych, niemniej powinniśmy zaprosić go także do naszej kuchni. Roślina ta jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Wykazuje przeciwzapalne i przeciwbakteryjne działanie. Do największych zalet aloesu można zaliczyć fakt, że utrzymuje on właściwy skład flory bakteryjnej, co ma ogromne znaczenie dla odporności.
  • Dzika róża jest bogatym źródłem witaminy C, a także witamin z grupy B, A, E oraz K. Pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie, wspiera odporność, ułatwia zasypianie, a także redukuje objawy osłabienia. Nie bez znaczenia jest także jej antyoksydacyjne działanie.

W momencie infekcji czy przeziębienia powinniśmy sięgać po naturalne antybiotyki, jakimi obdarzyła nas matka natura. Wśród nich można znaleźć: czosnek, cebulę czy oregano. Warto sięgnąć także po suplementy diety bogate w kwasy tłuszczowe omega. Przykładem może być preparat EstroVita Immuno – to suplement diety o najwyższej skoncentrowanej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3,6,9 wyizolowanych z unikalnej mieszaniny aż 4 olejów roślinnych (lnianego, z czarnej porzeczki, czarnuszki oraz wiesiołka). EstroVita Immuno zawiera starannie dobraną kompozycję kwasów tłuszczowych z grupy omega-3,6,9 w doskonałej proporcji omega-3/omega-6 oraz kompleks witamin A, D, E, K. Witamina A i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a obecność oleju z czarnej porzeczki przyczynia się do wzmocnienia całego organizmu. EstroVita Immuno w postaci estrów etylowych zapewnia znakomitą biodostępność i wysoką bioretencję w organizmie.

Pamiętajmy, aby stosować preparaty ziołowe z należytą ostrożnością. Są one co prawda bezpieczne, niemniej w zbyt dużych ilościach mogą wywołać skutki uboczne lub przynieść nienależyte efekty. Niektórych ziół nie powinno stosować się z lekami, dlatego warto, w przypadku wątpliwości, skonsultować się z lekarzem.