Świadomość zagrożenia, jakimi są choroby układu krążenia, jest coraz większa. Niestety pomimo tego w dalszym ciągu uznaje się je za jedną z najczęstszych przyczyn zgonów. Zapadalność na te schorzenia znacząco wzrasta w średnim wieku, jednak właściwy tryb życia oraz odpowiednia profilaktyka pozwalają znacznie obniżyć prawdopodobieństwo ich wystąpienia.
Miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, niewydolność i choroba niedokrwienna serca oraz zakrzepica żył są obecnie najczęściej spotykanymi chorobami ze strony układu krążenia. Ich rozwojowi sprzyja coraz popularniejszy, siedzący tryb życia, palenie papierosów oraz niewłaściwy sposób odżywiania się.
Często powtarzanym błędem jest spożywanie dużych ilości produktów zawierających tłuszcze zwierzęce – nasyconych zabójców. Tłuszcze nasycone są tymi, które organizm człowieka wytwarza samodzielnie w potrzebnej mu ilości, dlatego nie są niezbędne w naszej diecie. O ile wskazane jest zastąpienie produktów takich jak masło i smalec oraz ograniczenie ilości serów oraz mięsa na swoim talerzu, o tyle nie możemy rezygnować całkowicie z tłuszczów w naszej diecie. Wiele z niezbędnych nam witamin: A, D, E oraz K, mają szansę działać właśnie dzięki jego obecności.
Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
Znane również jako kwasy omega nie są produkowane przez ludzki organizm, co sprawia, że musimy uzupełniać je poprzez wybierane przez nas posiłki. Oprócz roli nośnika witamin, wspomagają produkcję serotoniny – hormonu redukującego występowanie depresji, a także czynią naszą skórę bardziej nawilżoną. Kwasy omega znajdziemy w oleju rzepakowym, lnianym, oliwie, tłustych rybach (makrela, łosoś, śledź), a także orzechach. Pamiętajmy jednak, że nie tylko sama obecność kwasów omega jest ważna w produkcie, ale przede wszystkim wzajemna proporcja kwasu omega-3 do omega-6.
NNKT znajdziemy w: tłustych rybach morskich (łosoś, makrela, tuńczyk, śledź), oleju słonecznikowym, tranie, awokado.
Witamina E
To jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, która jest niezbędna do utrzymania zdrowia w dobrej formie. Korzystnie wpływa na pracę mięśni, a tym samym serca. Bardzo ważną zaletą witaminy E są jej właściwości antyoksydacyjne – uznawana jest za najsilniejszy antyutleniacz wśród witamin.
Witaminę E znajdziemy w: oleju słonecznikowym, orzechach, otrębach i płatkach owsianych.
Witamina D3
Potocznie zwiemy ją witaminą słońca w związku z syntezowaniem jej przez naszą skórę w kontakcie z promieniami UV. Niestety w naszym klimacie bardzo często spotykamy się z jej niedoborem – jesienią i zimą bardzo trudno utrzymać ją w sposób naturalny na właściwym poziomie. Właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, jakimi się wykazuje, pozwalają zmniejszyć ryzyko powstania zmian miażdżycowych. Nie bez znaczenia pozostają badania, które ukazały ścisłą zależność między jej niedoborem a niebezpieczeństwem, jakie niesie ze sobą możliwość zawału serca. Ponadto witamina D pozwala uregulować ciśnienie tętnicze u osób borykających się z nadciśnieniem.
Witaminę D3 znajdziemy w: mięsie ryb (węgorz, śledź, łosoś, tuńczyk i makrela).
Witamina K2
Badania przeprowadzone przez holenderskich naukowców jasno pokazują, że spożywanie potraw bogatych w witaminę K2 minimalizuje ryzyko zawału prawie o 10 procent! Nie sposób nie wspomnieć także o jej działaniu przeciwmiażdżycowym oraz spowolnieniu procesów zwapnienia aorty. Mimo to jej rola w profilaktyce chorób serca jest często pomijana, a produkty spożywcze w których możemy ją znaleźć zostają wykreślone z jadłospisu przez tą niewiedzę.
Witaminę K2 znajdziemy w: wątróbce gęsiej oraz cielęcej, długo dojrzewających serach, żółtkach jajek, oraz sfermentowanych ziarnach soi (popularnej wśród Japończyków potrawie).
Doceniając zdrowie płynące z natury, warto postawić na skuteczną suplementację, która całkowicie zaspokoi potrzeby organizmu. EstroVita Cardio to preparat oparty o działanie naturalnych kwasów omega 3, 6 i 9, wzbogacony w moc witamin E, D3 oraz K2. Jedna łyżeczka suplementu dodana do codziennego posiłku dostarcza 100% dziennego zapotrzebowania na wszystkie kwasy tłuszczowe z grupy omega, a także ułatwia wchłanianie się witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyniąc EstroVitę Cardio wysoko bioprzyswajalną. Produkt wskazany jest zarówno dla osób ceniących sobie profilaktykę chorób serca, jak również chorych znajdujących się w okresie rekonwalescencji.